Googlov android opremljen veštačkom inteligencijom

Na ovogodišnjoj Googlovoj konferenciji I/O programera, koju je vodio generalni direktor Sundar Pičaj, otkriveni su detalji o najnovijem Android operativnom sistemu, kao i naprednim mogućnostima za Google asistenta, poput samog telefoniranja.

Google je već pokrenuo Android P beta, čiju su operativni sistem opisali kao “viziju veštačke inteligencije unutar operativnog sistema”. Kompanija je uklonila početni taster, umesto toga korisnici treba da prevuku prstom naviše do otkrivanja aplikacija ili da prevlače levo i desno za kretanje između tabova i aplikacija koje su otvorene.

Google je takođe rekao da je dodao inteligentne elemente koji će produžiti vreme trajanja baterije na telefonu. Ovakva, adaptivna baterija, daje prioritet različitim aplikacijama u različito vreme, odnosno Android P zna koje aplikacije često koristite, pa će proširiti kapacitet baterije samo za te aplikacije.

Jedan od glavnih elemenata Pičajevog izlaganja odnosilo se na poboljšanje takozvanog „digitalnog blagostanja“. Ovo je praktično postalo mantra za Silikonsku dolinu. Cilj je da se utiče na korisnike da troše manje vremena bezumno skrolujući svoj pametni telefona a da provedu više vremena koristeći ga produktivno, baš kao što Facebook pokušava da utiče na poboljšanje „smislenih interakcija“ na svojoj platformi.

S tim u vezi, neke nove funkcije koje najavljuje Google će uključivati Dashboard, koji će pratiti koliko vremena korisnik troši na uređaju kao i aplikaciju “Timer” za podešavanje vremenskih ograničenja za aplikacije.

Kada je na ekranu modus “Shush” (Do Not Disturb mode), isključuju se obaveštenja, vibracija i svi tonovi, kako ne bi ometali u slučaju da ste na važnom sastanku ili da je potrebno da se skoncentrišete na nešto. Mogu da vas pozovu i dobiju samo važne osobe (na primer, članovi porodice).

U kasnim večernjim satima telefon se prebacuje na “sivu” (greyscale) opciju (Wind Down), kako vas ne bi mamio da ga koristite kada legnete u krevet.

Zanimljivost je i u tome što sistem vremenom uči kako koristite telefon. Ako se, na primer, svake večeri javljate nekoj određenoj osobi ili redovno džogirate posle posla, predložiće vam da to uradite, na home screen-u. Ako priključite slušalice, preporučiće vam playlistu koju ste poslednju slušali na Spotify-u.

Vaš pametni telefon će ubuduće obavljati pozive umesto vas

Kada je reč o Google asistentu, Google najavljuje novu karakteristiku koju pokreće nova tehnologija koja se zove Google Duplex. Ova tehnologija će moći da razume kompleksne rečenice i zahteve, i moćiće se koristiti za pozive za firme i kompanije. To znači da ćete od Google asistenta moći da tražite da vam zakazuje sastanke, da pravi rezervacije odnosno da pozove željenu kompaniju, agenciju ili službu. Asistent će ubuduće zvučati prirodnije, jer ugrađeni sistem “Wavenet”, sadrži šest prirodnih boja glasa.

Takođe važna karakteristika koju nudi novi operativni sistem je funkcija koja podstiče ljubaznost u komunikaciji, naročito kada su korisnici deca. Kada kažete “molim te”, asistent će započeti odgovor sa “hvala na ljubazno postavljenom pitanju”.

Google vesti

Google je takođe ažurirao svoju aplikaciju za vesti. Veštačka inteligencija će ubuduće tražiti pouzdanije izvore informacija i tragaće da dà više perspektiva neke vesti, kako bi korisnik dobio što širu sliku. Neprekidno će tragati za lokalnim vestima na internetu i analaziraće vašu istoriju pretrage kako bi što bolje utvrdila šta želite da saznate.

Google Maps novine

Budući korisnici Googlovog operativnog sistema će pomoću kamere telefona moći da otvore Google Maps, a aplikacija će ih usmeravati do odredišta. Ista opcija će im dati uvećanu sliku kompanija i važnih objekata i događa koji se nalaze odnosno dešavaju u blizini.

Google Photos novine

Aplikacija automatski prepoznaje vaše prijatelje na fotografijama i predlaže vam da ih podelite s njima. Korisnici će takođe moći da konvertuju fotografije i dokumenata u PDF, što znači da im više neće biti potreban skener.

Inače, kompanija Google radi na izgradnji centara za veštačku inteligenciju širom sveta, jer mnogo toga što rade podrazumeva “deep learning” (duboko učenje). Pičaj je, kao jednu od inovacija, predstavio skener za oči koji, bez prisustva lekara, procenjuje rizik od bolesti samo na osnovu pregleda očne jabučice. Drugi Google-ov projekat veštačke inteligencije analizira hiljade pojedinačnih podataka o pacijentovom zdravlju i na osnovu toga pokušava da predvidi moguće posledice po zdravlje.